Mimaride Art Nouveau

 

Mimaride Art Nouveau: Art Nouveau akımı, 19. yüzyılın son çeyreğinde ilk olarak İngiltere’de kendini sanayi etkisi ile göstermeye başlamıştır. Daha sonra, Fransa ve Belçika gibi ülkeler de bu akımdan etkilenmiştir. Akım ilhamını doğadan alır.

Akımın önemli detayları cam süslemeler ve ışıktır. Bitkisel motifler, kadın figürleri, kıvrılan bükülen çizgiler her alanda kullanılmıştır. Sanatçılar bitki motiflerini, hayvan figürlerini düzenli kompozisyonlarda kullanılarak, doğanın dinamik kuvvetlerini dile getirmeye çalışmışlardır. Bu dönemde demirin yapı malzemesi olarak kullanılması mimari için önemli bir devrim hareketi olmuştur. Ferforje; metro girişlerinde, park bahçe korkuluklarında, binaların giriş kapılarında, kapı üstü sundurmaları gibi değişik bölümlerinde, merdiven korkuluklarında, balkon korkulukları ve bahçe kapılarında, günlük yaşam araç ve objelerinde hem fonksiyonel hem de süs olarak değerlendirilmiştir. Aydınlatmanın önem kazanmasıyla cam pencerelerle aydınlatılan merdiven ya da hollerin merkez olarak yerleştirildiği yeni bir plan düzenine gidilmiştir

Art Nouveau mimarlık sanatı Neo Barok olarak bilinen ferforje motifler ve bitkisel ferforje bezemeler ön plandadır.

Bu dönemde “gotik akımı taklit ya da tekrar etmemeli sadece devam etmeliyiz” diyen Antoni Gaudi dönemin ünlü mimarları arasında yer almaktadır.

Gaudi yapıtlarında renkli yüzeyler, dalgalı formlar ve organik motifler kullanarak bu akımın ilk örneklerini yaratmıştır.

İlk olarak Avrupa ülkelerinde ortaya çıkan akım hızla tüm dünya da etkilerini birçok farklı alanda göstermeye başlamıştır. Özellikle mobilya tasarımında akımın temsilcileri arasında binalarının iç düzenlemesini de yapan mimarların yanı sıra dönemin ünlü tasarımcıları mekânları bütünleyen tasarımlara imza atmışlardır. Günümüz de dahi tüm ihtişamı ile varlığını koruyan akım iç mekân tasarımında mobilyadan, aydınlatma elemanlarına, duvar kâğıtlarına, perdelere, vitraydan, ferforje bina girişinde kapı detaylarına, ferforje merdiven korkuluklarına, duvar ve pencere bezemelerine kadar zengin bir çeşitlilik oluşmasına yol açmıştır. Bu süreçte ortaya konulan ürünlerde günümüzde bile hâkimiyetini sürdürmektedir.

Mimari anlamda literatür taramasında karşımıza çıkan ilk örnek Mimar Victor Horta’ nın Tassel Evindeki ferforje merdiven korkuluk ve ferforje bina giriş kapıları gibi çalışmalarıdır. Bu tür örnekleri 90’lı yılların Avrupa’sındaki sayısız yapıtla çoğaltmak olasıdır. “Art Nouveau” akımının zirveye ulaştığı nokta olarak 1900 yılında Paris’ te açılan “Dünya Sergisi” gösterilmektedir. Dünya Sergisi farklı kültürleri tüm açıklığı ile bir araya getirirken aynı zamanda “Art Nouveau” akımının da konseptini ortaya koymuştur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.